Veelgestelde Vragen

Vind je hieronder niet het antwoord op je vraag? Klik dan hier!

Voor wie is een boosterprik aangeraden?

De volgorde van uitnodigen wordt bepaald in functie van dalende leeftijd en de tijdsduur sinds het vorige vaccin. Voor immuungecomprimitteerde personen (inclusief personen met het syndroom van Down) wordt er gesproken van een extra dosis.

Hoe lang zit er tussen mijn eerste vaccinatieschema en mijn boosterprik?

Voor immuungecompromitteerde personen zal er minstens 1 maand zitten tussen de basisvaccinatie en de extra dosis. Voor de booster moet er al enige tijd voorbij zijn vooraleer je een booster kan krijgen. Dit hangt af van welk vaccin je voor je basisvaccinatie ontving:

Minstens 2 maanden na de laatste vaccinatie met Janssen.

Minstens 4 maanden na de laatste vaccinatie met AstraZeneca, Pfizer of Moderna.

Welk vaccin ga ik krijgen als boosterprik?

Ongeacht het type vaccin dat bij de eerste en tweede prik gegeven werd, zal voor een extra dosis een vaccin van Pfizer of Moderna (mRNA-vaccin) toegediend worden.

Wat zijn de bestanddelen van het vaccin?

De bestanddelen van de vaccins zijn te vinden in de bijsluiters. De bijsluiters vind je hier. Er zit geen gelatine of kippeneiwit in de vaccins, en al helemaal geen aluminium of kwik.

Mag ik een pijnstiller nemen vóór de vaccinatie?

Preventief paracetamol innemen vlak voor je coronavaccinatie heeft geen bewezen meerwaarde. Neem pas paracetamol in zodra je klachten hebt zoals spierpijn, hoofdpijn, koorts, …. De paracetamol zal snel genoeg werken.

Ik ben een persoon met een immuunstoornis, wanneer moek ik mijn boosterprik krijgen?

Volgens de huidige inzichten zijn immuun-gecompromitteerde personen voldoende beschermd als ze een extra dosis ontvangen na 2 dosissen AstraZeneca, Pfizer, Moderna of 1 dosis Janssen. Zij moeten voorlopig geen boosterdosis krijgen.

Ik geef bloed, plasma of bloedplaatjes. Mag ik gevaccineerd worden tegen COVID-19?

Bloed, plasma en bloedplaatjes doneren is geen contra-indicatie voor coronavaccinatie.